Cyster på æggestokkene

Kvinder i den fødedygtige alder udvikler follikler (ægblærer) hver måned forud for ægløsningen. Inde i disse follikler vokser ægget. Ved ægløsningen (14 dage før næste menstruations første dag) brister folliklen og ægget opfanges af æggelederen.

I visse tilfælde brister folliklen ikke. Vi kender ikke årsagen til dette. Der opstår i stedet en cyste, som er fyldt med væske eller i nogle få tilfælde fyldt med blod. I de fleste tilfælde er cysterne ret små og forsvinder af sig selv. Enkelte vokser og må fjernes.

De fleste har ingen symptomer på de små cyster, men nogle vil mærke smerter ved samleje, tyngdefornemmelse eller hyppigere vandladningstrang.

Større cyster kan briste pludseligt. Så siver væsken ud i bughulen og kan give kraftige smerter. Det forsvinder af sig selv igen i løbet af nogle dage. Meget store cyster kan forårsage, at æggestokken drejer rundt og afsnører sin egen blodforsyning. Det giver voldsomme, turevise smerter og kræver operation.

Hos gynækologen vil du blive ultralydsscannet, hvor man kigger på æggestokkene og ser efter cyster.

Hvis gynækologen er i tvivl, om en cyste kan være ondartet, kan der tages en blodprøve (ca125), som vil være med til at vurdere, om cysten skal fjernes akut eller kan kontrolleres.