Forside
Kontakt
Personale
Her bor vi
E-kons/tidsbestilling
Konsultation
Vejledninger
  - Abort
  - Blødning efter overgangsalderen
  - Blødningsforstyrrelser
  - Celleprøve fra livmoderhalsen
  - Cyster på æggestokkene
  - Graviditets komplikationer
  - Infektioner
  - Kønsvorter
  - Lichen
  - Overgangsalder
  - Prævention
  - Smerter
  - Vandladningsproblemer
Privatlivspolitik
Afbud
Ferie/Lukkedage
Links
Skema

 

Celleprøve fra livmoderhalsen

Celleprøve fra livmoderhalsen

I Danmark tilbydes alle kvinder mellem 23 - 49 år screening for livmoderhalskræft hvert 3.år og mellem 50 -65 år hvert 5.år. Hvidovre Hospital sender automatisk indkaldelsesbrev ud. Prøven foregår ved en gynækologisk undersøgelse, hvor der skrabes lidt celler af livmoderhalsen ved hjælp af en lille børste. Hvis prøven viser unormale celler, vil den praktiserende læge ofte henvise til gynækolog.

Hos gynækologen vil der blive foretaget ultralydsscanning af underlivet via en scanning indeni i vagina. Desuden en gynækologisk undersøgelse med mulighed for at bruge forstørrelse/Mikroskop/kikkert for at afsløre eventuelle celleforandringer. Hvis der er mistanke om dette, vil der blive lagt lokalbedøvelse, så der kan laves en lille udskrabning fra kanalen i livmoderhalsen og tages små (1-2 mm) vævsprøver fra det yderste af livmoderhalsen. Det kan være nødvendigt at behandle for blødning fra de små sår bagefter via piller, en svamp i vagina eller en lang gazestrimmel. Det kan pletbløde fra de små sår i op til 2 uger efter prøverne. Der er som regel ingen smerter efter undersøgelsen, men enkelte har behov for Paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex) det første døgn.

Resultatet af prøverne kommer efter 10-14 dage.

Hvis der ikke er celleforandringer, skal der tages en ny celleprøve (børsten) efter 6-12 måneder som kontrol.

Ved lette celleforandringer, skal der laves kikkertundersøgelse og ny celleprøve efter 6 måneder og evt nye vævsprøver.

Ved mellem eller svære celleforandringer skal der laves en kegleoperation.

Kegleoperation øger risikoen en smule for for tidlig fødsel ved efterfølgende graviditet, så man kan i nogle tilfælde vælge at kontrollere med vævsprøver hver 3.-6 måned i stedet.

 


Teglporten 3, 1. sal - 3460 Birkerød